Wanneer osteopathie

Osteopathie is een zienswijze die beschrijft dat een onbelemmerde circulatie van de lichaamsvloeistoffen en een goede activiteit van het zenuwstelsel de basis zijn voor gezondheid. Volgens grondlegger Andrew Taylor Still (USA, 1828-1917) kunnen door obstructies in deze doorstroming gezondheidsproblemen ontstaan.
Met zachte, gerichte osteopatische handgrepen worden deze blokkades opgeheven waardoor het lichaam weer in balans komt en de natuurlijke veerkracht terugkeert.
De circulatie van de lichaamsvloeistoffen maakt het leven mogelijk. Via de longen en de verteringsorganen wordt het bloed voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Deze bouwstoffen stromen via het hart en de aanvoerende bloedvaten naar de organen en weefsels. Via het terugvloeiende bloed en lymfevocht worden de afvalstoffen verwijderd en begint de cyclus weer opnieuw. De zenuwen en bloedvaten zijn sterk van elkaar afhankelijk. Voor een goede prikkelgeleiding van het zenuwstelsel is een onbelemmerde circulatie essentieel. Het openen en sluiten van de kleinere bloedvaten gebeurt door aansturing van de zenuwbanen. De vaten en de zenuwen liggen ingebed in bindweefsel dat fascia wordt genoemd. Fascia verbindt de afzonderlijke delen van het lichaam met elkaar en hebben dus een beschermende, steunende en helende functie.

 


Lees ook een artikel over: