Verloop van het consult bij kinderen

We beginnen met een uitgebreid vraaggesprek over de actuele klacht en mogelijke andere klachten. De zwangerschap, het geboorteproces en de voeding worden besproken en er wordt gevraagd naar mogelijke familiale aandoeningen. Het is ook belangrijk te weten hoe de motoriek is ontwikkeld en hoe het sociaal contact verloopt.

De osteopaat zal dit noteren om een duidelijk beeld te krijgen van wat mogelijke oorzaken zijn die leiden tot de klachten van uw kind.

Vervolgens wordt er gevraagd het kind uit te kleden tot aan het ondergoed (als het kind dit niet wil is dit niet noodzakelijk). Het kind wordt bekeken in stand en zal gevraagd worden om op de rug te gaan liggen op de behandelbank. Sommige kinderen vinden dit eng, als de osteopaat dit opmerkt zal dit proces stap per stap gebeuren zodanig dat er een goede vertrouwensrelatie ontstaat tussen behandelaar en kind. De osteopaat zal een inspectie doen en met zachte technieken het lichaam onderzoeken op spanning en mobiliteitsverliezen. De schedel, de wervelkolom, het bekken, heupen, knieën en voeten worden nagegaan. Er wordt gevoeld naar druk en spanning in het buikje en de borstkas.

Indien nodig wordt er meteen aansluitend met de behandeling gestart. Deze bestaat uit zachte manuele technieken zoals rek, druk, massage, manipulatie, enz.. Dit om de gevonden spanningen te verminderen en de mobiliteit te herstellen.

Na de behandeling vertelt de osteopaat wat hij heeft gedaan en wat de mogelijke oorzaken zijn van de klacht. Er wordt verteld wat de ouder zelf kan doen en wat mogelijke aanvullingen op de behandeling zijn. Ook wordt er een prognose gemaakt over het aantal behandelingen die nodig zijn om het probleem op te lossen.

Het is raadzaam je kind goed voor te bereiden op de consultatie, door een aantal keer uit te leggen wat er gaat gebeuren. Onze foto staat ook op de website, dus u kunt aanwijzen bij wie het kind terecht komt. Er bestaan ook boekjes om kinderen voor te bereiden op een doktersbezoek. De kinderen mogen ook hun favoriete speeltje of knuffel meenemen. Tevens kunt u vooraf een behandelingsfilm bekijken.