Een tekenbeet... en nu ?

Teken kunnen de ziekte van Lyme alleen overdragen als ze de Borrelia bacterie bij zich dragen. Dat is zo bij 1 op de 5 teken. De teek draagt de bacterie ook niet meteen over nadat hij zich vastgebetebn heeft in je huid. Dus hoe eerder je het beestje verwijderd ( volledig, met een pincet), hoe kleiner de kans op besmetting. Als de bacterie toch in je lichaam komt, dan kan een gezond immuunsysteem die bacterie uitschakelen. Dus een kleine kans op echt ziek worden.

Een van de signalen van de ziekte van Lyme is een grote,blauwachtige of roze vlek op de plek waar de teek heeft gebeten. Die vlek verandert in een ring om daarna te verdwijwnen. Dan zit de bacterie echter al uitgebreid in je lichaam en begint de schade. Dus, heb je na een tekenbeet een vlek of een ring, ga dan naar de dokter. Soms zijn de mensen besmet en hebben ze geen ring. De klachten van Lyme- ziekte zijn: grieperig gevoel,vermoeidheid, pijnen, tintelingen. Bij die klachten ook naar de dokter. Je krijgt dan antibiotica. Dee meeste mensen herstellen na enkele weken. Een klein deel houdt klachten. Mogelijk dat de osteopathie, met technieken, gericht op het stimuleren van het immuunsysteem hier kan helpen.

Teken kunnen ook andere ziekteverwekkers bij zich dragen, zoals TBE-virus (Tick-borne encephalitis virus). Dit beestje tast het centraal zenuwstelsel aan en veroorzaakt onstekingen van hersenweefsel en hersenvliezen. Dit virus is te vinden in Midden - en Oost -Europa,Scandinavia, de Baltische staten en het oosten van Duitsland. Je kan tegen dit virus een vaccinatie halen , zeker als je van plan bent te kamperen in TBE besmette gebieden. Want, in tegenstelling tot Lyme, is dit virus snel en aggresief.

meer lezen: tekenradar.nl en RIVM

Publicatie: 25 april 2019