Slaap problemen en osteopathie

Dikwijls zijn slaapproblemen te wijten aan een verstoring in het neurovegetatief, autonoom zenuw systeem. Externe factoren zoals stress, angst, overprikkeling door tv schermen en computers kort voor het slapengaan en ook spierspanningen zorgen daarvoor. Het autonoom systeem regelt de automatische functies in een lichaam zoals spijsvertering, ademhaling, doorbloeding, hartfunctie. Het is opgebouwd uit 2 tegengestelde systemen met elkaar in balans. Het orthosympatische deel/systeem  helpt ons klaar te maken vor fysische, psychische en intelectuele acties; het parasympatische onderdeel zorgt voor rust, goede normale vertering, herstel, tragere hartactiviteit, betere doorbloeding.

De osteopaat zorgt voor een herstel van het evenwicht in dit autonoom zenuwsysteem, waardoor het paraysmpatische deel weer beter kan werken en zo een positieve invloed heeft op de slaap. Dit herstel kan gebeuren door gebruik te maken van craniale osteopathie technieken. Ook worden stoornissen in gebieden elders in het lichaam ( wervels, spieren, buikorganen, hart/long) zo veel mogelijk opgelost omdat ook die de slaap kunnen storen.
Als daarbij wat aandacht wordt gegeven aan slaaphygiene is dat een extra. Als je moe bent, ga dan naar bed en lig niet te soezen op de bank; niet eten 1 uur voor het slapen; geen overstimulatie van hersenen en geest door TV/laptop/telefoon ( blauw licht filter bril eventueel).
Maak ook gebruik van supplementen in plaats van slaapmiddelen. Een complete aanpak met combinatie van plantenextracten, melatonine, magnesium en B-vitamines werken op inslapen en hebben kalmerende effecten.

Publicatie: 28 juli 2014