RUGPIJN - OORZAAK EN WAT DOE JE ERAAN

Het is erg waarschijnlijk dat je ergens in je leven te kampen hebt met rugpijn. Het is de grootste oorzaak van ziekteverzuim op het werk. Er zijn een aantal duidelijke oorzaken'je kan er alvast zelf wat aan doen. De osteopathie kan helpen.

Oorzaken.

Er zijn een aantal redenen waarom rugklachten zo vaak voorkomen.

  • Zittende leefstijl. Het aantal mensen dat voor werk lange dagen achter een bureau zit en dan naar huis gaat(met auto, bus ,trein) en dan in de zetel TV kijkt en alle sociale media op de telefoon moet bijhouden, met een ‘tekst-nek’ als gevolg, is enorm. Het is erg gemakkelijk om een groot deel van je leven zittend door te brengen.
  • Er is te weinig aandacht voor het probleem rugpijn; te veel angst dat een acute periode van pijn hetzelfde is als het hebben van een zwakke rug en niet weten of je actief moet bewegen bij rugpijn of juist rusten. Rugpijn is niet altijd een hernia.

Wat kan je zelf doen ?

Er zijn genoeg dingen die je zelf kan doen om rugpijn te voorkomen

  • Blijf regelmatig en dagelijks bewegen. Maak er een gewoonte van om zo veel als kan door de dag te bewegen. Kom uit je stoel en beweeg zeker 5 minuten elk uur als je geen pijn hebt en elk half uur als je wel problemen hebt met je rug. Zo verbeter je de doorbloeding van de regio en van de gewrichten.
  • Doe elke week oefeningen die je leuk vindt. Zwemmen is een goede training, maar ook Yoga. Het voordeel vanYoga is dat niet allen het lichaam in verschillende bewegingen wordt gebracht, maar dat er ook aandacht is voor de ademhaling. Een goede ademhaling helpt de activatie van het parasympatische zenuwsysteem en dat bevordert de spijsvertering en het slapen.
  • Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Probeer op de rug of op de zij te slapen. En…voldoende uren (dus niet te lang op je telefoon blijven kijken).
  • Een optimale werkplek is cruciaal. Probeer je beeldscherm op ooghoogte te brengen.

Als het niet lukt :

De osteopathie kan met manuele therapie helpen. Soms krijg je oefeningen mee ( of wordt een consult ingepland bij een oefentherapeut of fysiotherapeut). Let op: bij uitstraling van rugpijn naar de benen of bij een gevoel van spierzwakte of tintelingen, dan wordt eerst een medisch advies gevraagd bij de huisarts.

Publicatie: 14 september 2021