Prikkelbaar Darm Syndroom en Osteopathie

Spastische darm of PDS (prikkelbare darm syndroom) is een frustrerende en chronische ziekte met klachten van diarree,obstipatie,buikpijn,opzwellen van de buik en krampen.Er kunnen verschillende verklaringen zijn, zoals gluten intolerantie, parasieten, abnormale bacteriele flora, lactose intolerantie, maar die zijn met onderzoek moeilijk te achterhalen. Alle reguliere medicijnen geven geen oplossing. Hypnotherapie, ontwikkeld door gatro-enteroloog PJ Worwell uit Manchester, helpt om klchten te verminderen.Verbetering is ook mogelijk door osteopathie en een herstelplan voor de darmen !

1. De darmwand moet weer intact worden: geen leaky gut !
De darm-binnenwand is een slimme filterzone om selectief water en voedingstoffen toe te laten, maar niet de schadelijke stoffen. Als de darmwand onstekingen vertoond door voedsel intoleranties of voedselallergie, langdurige stress of toxische stoffen dan wordt de darmwand een zeef. Het immuunsysteem (je verdedigingsleger) moet overuren maken, komt nooit meer tot rust. Het gevolg is dat ook andere organen, zoals het brein ook in chonische laaggradige onsteking geraken. De oplossing is a) stoppen met darmwand - onsteking veroorzakende voeding ( melk, gluten, suikers, alcohol) en b) zet in op groenten en fruit en gebruik af en toe fermenteerde producten zoals zuurkool en kefir en c) gebruik anti-onstekingsproducten zoals vette vis, noten en zaden (Dus omega-3 vetzuren)en d) gebruik eventueel extra supplementen zoals verteringsenzymes en L-Glutamine, samen met als doel een herstel-opbouw voor de slijmhuid.

2. Breng evenwicht in het microbioom.
De regelaar van de werking en de functie van het maag-darm systeem zijn de darmbacterieen. Bijna alle PDS patienten hebben baat bij de heropbouw van de diversiteit van de darm-microben door gebruik te maken van probiotica, na het herstel van de darmwand.

3. De osteopathie herstelt door zijn manuele technieken, gericht op bezenuwing (nervus vagus) en doorbloeding van het maag-darm systeem en door  technieken rechtstreeks op de buikorganen, de normale reflexen die nodig zijn voor de optimale functie van de  gehele vertering van maag tot dikke darm. Herstel betekent zeker ook de noramle peristaltiek weer optimaal te krijgen. Hierbij hoort ook het herstel van de lever-dynamiek als belangrijk drainage orgaan en energieleverancier.

4. Ga samen met de osteopaat op zoek naar de oorzaken van een verstoring van de darmfunctie en het onstaan van chronische laag-gradige onstekingen. Is het raadzaam om voeding aan te passen zoals meer gevarieerd,onbewerkt met veel vezels ? Ga je voor vermindering van de aanwezige chronische stress situaties ? Zou je niet wat meer moeten bewegen ?

Bel gerust voor een intake gesprek op 06 1433 5553 of mail naar Turn on JavaScript!

Publicatie: 2 september 2021