Prikkelbaar Darm Syndroom en Osteopathie

Voor Prikkelbaar Darm Syndroom klachten ( buikpijn, opgeblazen buik, diarree of obstipatie) kunnen verschillende verklaringen zijn, zoals gluten intolerantie, parasieten, abnormale bacteriele flora, lactose intolerantie, maar die zijn moeilijk te achterhalen. Alle reguliere medicijnen geven geen oplossing. Herstel is wel mogelijk !

1. Breng evenwicht in het microbioom.
De regelaar van de werking en de functie van het maag-darm systeem zijn de darmbacterieen. Bijna alle PDS patienten hebben baat bij de heropbouw van de darm-microben door gebruik te maken van probiotica.

2. De darmwand moet weer intact worden: geen leaky gut !
De darm-binnenwand is een slimme filterzone om selectief water en voedingstoffen toe te laten, maar niet de schadelijke stoffen. Als de darmwand onstekingen vertoond door voedsel intoleranties of voedselallergie, langdurige stress of toxische stoffen dan wordt de darmwand een zeef. Het immuunsysteem komt dan zwaar onder druk en het lichaam geraakt in chonische onsteking. De oplossing is a) stoppen met darmwand - onsteking veroorzakende voeding ( melk, gluten, suikers, alcohol) en b) zet in op groenten en fruit en gebruik af en toe fermenteerde producten zoals zuurkool en kefir en c) gebruik anti-onstekingsproducten zoals vette vis, noten en zaden en d) gebruik eventueel extra supplementen zoals verteringsenzymes en L-Glutamine.

3. De osteopathie herstelt door zijn manuele technieken gericht op bezenuwing en doorbloeding van het maag darm systeem en technieken rechtstreeks op de buikorganen de normale reflexen die nodig zijn voor de optimale functie van de vertering

4. Stress - managment. Ruim 70% van alle werkzame stoffen in de hersenen worden geproduceerd in de darm. Stress geeft meer maagzuur-productie waardoor de rest van de darm anders gaat werken.

5. Ga bewegen, in combinatie met wat krachttraining

Publicatie: 13 november 2013