Prikkelbaar darm syndroom

Buikpijn, krampen, vaak naar de wc moeten of juist helemaal niet kunnen, een opgeblazen gevoel, een gevoelige pijnlijke buik, hoofdpijn en slecht slapen door buikproblemen…allemaal klachten die toegeschreven worden aan een prikkelbare darm.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een verzameling van allerlei buikklachten waarbij uw huisarts en/of specialist geen aantoonbare afwijkingen heeft gevonden. De diagnose 'prikkelbare darm' volgt vaak als ander ziekten zijn uitgesloten.
Maar de klachten zorgen ervoor dat u bepaalde voedingsmiddelen gaat vermijden en dat u leuke dingen uit de weg gaat.Ook op het sociale vlak kan dit ook leiden tot ongemakken. Denk bijvoorbeeld eens aan een keer heerlijk uit eten! ‘Heerlijk’ kan vaak weggelaten worden bij deze mensen. Niet zozeer omdat ze het eten niet lekker vinden, maar meer vanwege de (mogelijke) reactie op het eten, of de bereiding ervan. Krampen, misselijkheid, diarree (of juist een verstopping) kunnen het gevolg zijn van zo’n “gezellige” avond. Een groot probleem van het PDS is dat het voor de buitenwereld vaak niet zichtbaar is. Dit houdt in dat er sprake is van onbegrip.

Wat kan de osteopathie ?

Een darm is meer dan een buis waar voedsel doorheen gaat. Het bestaat uit een aantal lagen van slijmvliezen, spieren etc. Deze moeten van een goede kwaliteit zijn om het hele verteringsproces goed en vlotjes te laten verlopen. Daarbij is het natuurlijk van belang, dat de bezenuwing, alsook de bloedtoevoer en –afvoer, goed verlopen. Omheen de darm loopt een bindweefselvlies, een fascia. Deze fascia doet dienst als ophangsysteem en zorgt ervoor dat de organen van de buik vlot langs elkaar kunnen glijden. In dat bindweefsel liggen de zenuwen en de bloedvaten.
Wanneer er teveel spanning zit in die fascia, dan worden de bloedvaten al het ware ‘afgeknepen’. De slechtere bloedaanvoer geeft een slechter functionerend slijmvlies waardoor er problemen onstaan met de vertering. Slechtere bezenuwing zordgt voor een slechter werkende darm en een verlies van de normale reflexen van vrijwel het gehele maag-en darmsysteem. Ook is het van belang dat de lever de voedingstoffen moet kunnen verwerken en dat die lever ook de afvalstoffen van de darm kan verwijderen uit het lichaam.Ter hoogte van de achterkant van de schedel treedt aan de linker- en rechter kant een bepaalde hersenzenuw (nervus vagus) via een schedelnaad naar buiten. Deze zenuw loopt via de borstkas, waar hij de longen en het hart verzorgt, richting de buik. Hier voorziet hij vrijwel alle organen die te maken hebben met de vertering van prikkels. Deze vagus zenuw moet in zijn totale traject voldoende ruimte hebben om adequaat te functioneren en de prikkels naar het maagdarm kanaal optimaal kunnen verzorgen. 
En ook: voeding. Mensen met prikkelbare darm moeten natuurlijk goed letten op de voeding. Je moet leren te ervaren bij welke voeding er meer klachten optreden en welke voeding is goed te verdragen. Hou misschienn en dagboekje bij. Bekenste probleemveroorzakers zijn gluten en suikers. Misschien kan je dit achterwege laten in combinatie met de osteopathie. Drink ook een extra glaasje water; dat verbetert de kwaliteit van het slijmvlies.

Het doel van de osteopathie is om een prikkelbare darm meer “levensruimte” te geven aan de buikorganen waardoor ze in staat zijn om zelf te herstellen zodat deze weer normaal kunnen functioneren. Het resultaat, zelfs na een paar behandelingen, is minder pijn, minder klachten en soepelere darmen.

Publicatie: 4 november 2020