Waarom Rodrigus methodiek

Een verstoord evenwicht van het autonoom zenuwsysteem verklaart veel klachten van Chronische Vermoeidheid

Chronische stress ontwikkelt zich wanneer het organisme regelmatig tot constant blootgesteld wordt aan stress (fysiek, mentaal, emotioneel) en het lichaam tussentijds
onvoldoende gelegenheid heeft om te kunnen herstellen. Deze situatie zorgt voor een constante activatie van de HPA-as en daarmee een constant verhoogde
cortisol concentratie in het bloed. Dit maakt dat de cellen van het immuunsysteem resistent worden aan cortisol. Als die chronische stress situatie veel te lang aanhoudt
dan gaat dit leiden onder andere tot schade aan en soms verlies van neuronen en weefsels en ontregeling van hypothalamus en hypofyse. Hierdoor
produceren zij onvoldoende CRH en ACTH, wat ervoor zorgt dat de bijnierschors onvoldoende signalen krijgt tot de aanmaak van cortisol. Dit resulteert in een situatie van een constant te lage cortisolconcentratie ( cortisol deficiëntie).
De controle van en het evenwicht in het autonoom zenuwstelsel tussen parasympaticus (rust) en orthosympaticus (actie, fight/flight) zit in de hersenen en met name in de hypothalamus en de hersenstam. Die staan zelf onder invloed van hogere hersengebieden en van het limbische systeem. Het limbisch systeem is een gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij emoties, geheugen, leren, motivatie, herinneringen en seksueel gedrag. De hypothalamus speelt de hoofdrol bij het reguleren van het autonome zenuwstelsel en in de de besturing van het hormonale systeem. De hypothalamus regelt gevoelens van honger, dorst en verzadiging en de energiehuishouding. De hypothalamus is ook de biologische klok via de nucleus suprachiasmaticus.
Stoornis in het functioneren van de hypothalamus en chronische overprikkeling van de orthosympaticus leiden tot een verstoring in het vermogen van het lichaam om de toxines te verwijderen uit het lichaam via de lymfebanen en uit de hersenen via het daar aanwezige glymfatische systeem. Stapeling van afvalstoffen geeft een verstoring in het functioneren van de energiefabrieken in de cel, de mitochondrieen.

De meeste symptomen bij CVS/ME (Chronisch Vermoeidheid Syndroom / Myalgische Encefalomyelitis) zijn een gevolg van te veel toxines en te weinig energie omdat de vraag voor energie groter is dan het aanbod. Alle levende cellen in het lichaam hebben energie nodig. Wanneer er geen energie beschikbaar is dan vertraagt de cel. Als de cel traag is, dan is het orgaan traag. Dus hersenen, hart, immuun systeem, hormoon productie, lever, nier, darm,… worden traag en werken slecht. Daarbij komt dat de nodige afvoerwegen van die organen niet voldoende afvalstoffen pompen. Daarom zijn er bij CSF patiënten zoveel verschillende klachten. Bij ME zijn dat dezelfde symptomen in combinatie met ontstekingen ( infectie, allergie, auto-immuniteit).

 • Fysiek moe
  CVS patiënten zijn snel moe, soms enige seconden na het begin van een inspanning. Dit komt omdat er te weinig energie komt in de richting van de spieren en omdat de afvalstoffen die ontstaan na een spier-inspanning slecht worden afgevoerd. Dus geen “graded exercise”, te gevaarlijk !
 • Mentaal moe
  De hersenen hebben nog sneller energie nodig dan de rest van het lichaam. En bij voorkeur maken ze gebruik van Ketonen en als dat niet gaat dan suiker. Te weinig energie resulteert in een “foggy brain”. Men is niet goed meer in dingen begrijpen, problemen oplossen gaat niet goed, multi-tasken lukt niet meer. Daarbij pompt het lymfatische systeem van de hersenen in de verkeerde richting met stapeling van afvalstoffen rond de hypothalamus, de centrale computer.
 • Duizeligheid
  Dit door te weinig energie,stoornis in de mitochondriën werking, te veel afhankelijk van suikers en niet in staat om ketonen te produceren, lage bloeddruk en stapeling van schadelijke stoffen.
 • Gevoel van continu onder spanning en stress te leven
  Wanneer hersenen te weinig energie hebben dan zetten ze het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid, klaar om te vechten of te vluchten. Je ervaart dit als stress en spanning
 • Angst, depressieve gevoelens
  Neurotransmitters zijn eiwitten die zorgen voor de doorstroming van de ene zenuwvezel naar de andere.  Geen energie naar de hersenen maakt dat de gezonde en goede neurotransmitters zoals Acetylcholine, GABA, Serotonine, Dopamine,  niet voldoende in productie komen. GABA en Serotonine zijn remmende, kalmerende hormonen. Dopamine en ACH zijn de stimulerende neurotransmitters.
 • Spierpijn
  Opstapeling van lactaat en afvalstoffen in de spiervezels veroorzaakt pijn.

Meer lezen ? Lees het boek "chronische vermoeidheid te lijf ! Osteopathie volgens de Rodrigus methodiek" te bestellen via uitgeverij Boekscout of stuur een mailtje naar: Turn on JavaScript!