Waarom behandelt de osteopaat de lever ?

De lever ontgift in twee fasen: hydroxylatie en conjugatie
Fase 1 : hydoxylatie
- Alle afvalstoffen worden wateroplosbaar gemaakt,zodat die via nieren,luchtwegen en huid kunnen worden uitgescheiden. Stoffen die vetoplosbaar blijven komen via de galwegen in de darm terecht en zo in de ontlasting. Die fase 1 reactie vind plaats in de enzymes van het cytochroom P450. Omdat hydroxylatie een proces is wat zuurstog nodig heeft onstaan er bij deze reactie vrije radicalen. Deze kunnen schadelijk zijn voor de lever en daarom maakt de lever enzymes aan die de productie van vrije radicalen helpt voorkomen. Dit zijn oa gluthathion peroxidase,superoxide dismutase en catalase. Die enzymes hebben mineralen nodig,zoals magnesium,koper,mangaan,seleniun, glutaminezuur en voldoende B-vitamines. Die mineralen kan je halen uit de voeding: noten,peulvruchten,vis,vlees,eieren. Het lichaam heeft ook een eigen vrije radicalen-vangers zoals Q10 en gluthathion. In de voeding zijn vitamine C, groene thee, curcuma en cafeine ook aangeduid als anti-oxidanten, dus de vrije radicalen opslorpers.
Als fase 1 niet goed werkt geeft dit schade aan de lver, maar ook aan alle celmembranen (en dat stoort het normale metabolisme van elke cel)
Fase 2: Conjugatie
- Na de fase 1 koppelt de lever alle lichamsvreemde stoffen via biochemische processen aan een lichaamseigen stof om zo te zorgen voor de eliminatie van deze toxines via de darm, urine, huid, luchtwegen.
Fase 2 problemen zorgen voor opstapeling van schadelijke stoffen in de lever en als de lever het niet meer aankan, dan onstaat er stapeling in vetweefsel en in het brein.

Welke klachten passen bij een niet optimaal functionerende lever ?

  • misselijkheid
  • verminderde eetlust
  • vermoeidheid
  • slaapproblemen
  • hormonale klachten

Het is dus van belang om de lever zoveel mogelijk te ondersteunen. Dit kan door osteopathie. De osteopaat ondersteund door directe en indirecte techniek op de lever en de regio voor een optimale functie en een optimale drainage van de lever. Let ook op de voeding. genoeg vitamines, mineralen uit groenten en fruit, kruiden bij het eten zoals knoflook,curcuma,gember en een voorkeur voor groene thee.

Voor een afspraak voor onderzoek en behandeling ogf overleg:  06-14 33 55 53

Publicatie: 12 juni 2020