De lever : een belangrijk orgaan

Afvalstoffen hebben een ontregelend effect op je lichaam en dienen verwijderd te worden. Feit is dat de lever één van de belangrijke filters van je lichaam is. Wanneer iets niet door het filter komt, blijft het erin vastzitten en vormt het een blijvende belasting. Dat kunnen bepaalde stoffen zijn, maar volgens het gezegde dus ook gedachten, gebeurtenissen, etc. Een zwaar belaste lever kan een breed scala aan klachten geven: hoofdpijn, schouderklachten, obstipatie, vermoeidheid, “het koud hebben”, rugklachten, etc. De lever zorgt ook voor de galproductie, noodzakelijk voor de vet-vertering en is verantwoordelijk voor de eiwitsynthese en het suikermetabolisme. De lever is ook de stapelplaats voor essentiële bestanddelen zoals ijzer, vitamine A/D/B12. De lever ondersteund ook het immuunsysteem.

De lever is het grootste orgaan van de buik en ligt rechts boven in de buik, nauw verbonden met het middenrif. Hij kan tot 2 kg wegen. Er zijn twee grote bloedvaten rondom de lever: de arteria Hepatica die zuurstofrijk bloed aanvoert vanuit de aorta en de vena Porta die al het bloed vanuit het maag-darmsysteem brengt naar de lever. Continu wordt er door de drukverschillen bloed aangezogen via de vena Porta en na de filtering en doorstroming in de lever weer teruggestuurd in de bloedbaan. Het diafragma en de ademhaling zijn belangrijke instrumenten voor deze functie. De lever moet daarom sterk verbonden zijn met het middenrif en de lever is zelf verbonden met de omgeving door stevige ligamentaire verbindingen.

De technieken van de osteopathie zijn er om de bewegingen van de lever en het oplossen van bepaalde fixaties, alsook  de optimale bloeddoorstroming te verbeteren.

Publicatie: 8 juli 2019