De filosofie fundamenten van de osteopathie.

A.T.Still noemde zijn visie over zijn behandelmethode "osteopathie" en gaf als fundament aan zijn filosofie 4 principes mee.

1. Het holistische aspect . The body is a unit: the person is a unit of body, mind, spirit.
    De mens is één geheel en niet een verzameling van kleine onderdeeltjes. Alles in het lichaam is in relatie met elkaar en beinvloed elkaar. Ook de samenhang van het psychische en sociale functioneren met het lichamelijk.

2. Zelfgenezing en onderhoud van gezondheid. The body is capable of self-regulation, self-healing and helth-maintenance
    Ziekte onstaat omdat de zelfhelende mechanismen geblokkeerd worden in hun taak. Ziekte is verstoring van het comfortabel functioneren, is een verlies van evenwicht binnen een lichaam.

3. De relatie tussen structuur en functie. Structure and function are reciprocally interrelated. Function creates structure and structure directs function.
    Als er iets veranderdt in het ene, dan wordt automatisch het andere mee veranderd zowel door "ziekte", maar zeker ook door de behandling met osteopathie.

4. De rationele behandeling. Rational treatment is based upon an understanding of the three first principles.

De osteopaat gaat hoofdzakelijk ingrijpen via zijn handen en proberen de verstoorde relatie structuur en functie bij te sturen zoadat de zelfregulerende en zelfhelende krachten avn het lichaam hun taak kunnen uitvoeren.

Publicatie: 23 januari 2020