Basis van goede gezondheid: een sterk immuunsysteem

Het immuunsysteem ( je afweer) is een netwerk van cellen die samenwerken om je lichaam te beschermen tegen allerlei vreemde organismen. Als die cellen in contact komen met een mogelijke vijand wordt er direct gereageerd met een immuunreactie. De eerste verdedigingslijn is het aangeboren immuunsysteem. Dit systeem verdedigt je lichaam via de natuurlijke grensen zoals de  huid en de darmwand, via Natural Killer cells en via fagocyten. Daarna komt het verworven immuunsysteem in actie via geprogrameerde T en B lymfocyten. 
Ongeveer 70% van het immuunsysteem zit in de darmen en reageert via de darmbacteriën ( het microbioom). Je voeding bepaalt welke bacterieën in je darm terecht komen. Het zijn de bacteriën die bepalen of je veel of weinig weerstand hebt tegen ziekte. Daarnaast is een intacte darmwand noodzakelijk voor een goede functie van je microbioom.

Daarom : je kan zelf je weerstand tegen een virus aanval verbeteren ! 
Wat doe je dan ?

- Goede voeding is de basis. Zo min mogelijk geraffineerde suikers, genoeg groenten en fruit. De vezels van het fruit zijn prebiotica die probiotica voeden. Gebruik ook onverzadigde vetten ( voorbeeld: olijfolie,avocado,vette vis,walnoten). Dagelijks een handvol noten is belangrijk voor de fytonutriënten die de darmflora positief beinvloeden. Bovendien zijn ze rijk aan omega-3, wat onstekingsremmend werkt. Genoeg drinken blijft belangrijk, ook voor d darmfunctie. Lees meer over de juiste vetten in het nieuwbericht. 
- Voedingsupplementen inzetten : vitamine D, acetylcysteine, zink, selenium,omega 3
- Gezonde darmflora en  goede darmfunctie. De manuele technieken van de osteopaat kunnen de functie van het maag-darm systeem verbetern.
- Voldoende beweging. Streef naar 8000 - 10000 stappen
- Goede nachtrust, minstens 7 uur
- Stress verminderen of in ieder geval na elk stress moment even in de relax-stand. Ook hier kan osteopathie een bjdrage leveren.

Neem contact op met de praktijk voor verdere vragen of een afspraak: 06 - 14 335 553

Publicatie: 10 april 2021