Maagkrampen - reflux - spugen

In de geneeskunde wordt er onderscheid gemaakt tussen normale reflux (GER gastro esophageale reflex) en ziekelijke reflux (GERD Gastro esophageale reflex disease). Dit wil zeggen dat spugen gedeeltelijk bij de baby hoort. 

LET OP! Er is echter een aantal alarmtekens:
- Gewichtsverlies van de baby
- Gedaalde alertheid van de baby
- Ontsteking van de slokdarm
Bij deze situaties is het noodzakelijk om in te grijpen!

Daarnaast is reflux een symptoom dat een onderliggende oorzaak heeft. Door een moeizame bevalling/geboortetrauma kan de maag-/darmzenuw, die uittreedt ter hoogte van het schedel-/ nekgewricht, onder druk komen te staan waardoor zijn functie niet meer optimaal verloopt. Hierdoor zal er meer reflux optreden en zullen er meer darmkrampen zijn. Ook de slokdarm zal gevoeliger worden voor een ontsteking waardoor de baby meer pijn heeft bij het teruggeven van de voeding.

Indien de baby, door verschillende factoren, een slechte darmflora heeft, zal de druk in de buik van de baby stijgen waardoor het maagje naar boven wordt gedrukt. Dit heeft een slechtere maagsluiting tot gevolg. Voor een goede sluiting van de maagingang is er een goede spanning van het middenrif nodig. Dit hangt samen met een goede functie van de ribben en de borstwervels. De osteopaat zal zich ook op deze regio richten.

Om op al deze oorzaken van reflux te werken heeft de osteopaat dus veel invalshoeken om het onderliggende probleem op te lossen.