Is jou ademhaling optimaal?

Om te kijken of je ademhaling prima is, een klein testje. Adem rustig in via je neus, en probeer daarna zo lang mogelijk uitademen. Lukt het niet om langer uit te ademen dan in te ademen of wordt je duizelig of kortademig? Dan is je ademhaling niet optimaal.

Een goede ademhaling zorgt voor een continue aanvoer van zuurstof, noodzakelijk voor alle cellen en elk weefsel en het afvoeren van het afvalproduct koolstof. Bij een normale rustige ademhaling wordt lucht actief aangezogen via de neus, daar gefilterd, vochtig gemaakt en dan doorgestuurd naar de longen. Het diafragma, de belangrijkste ademhalingspier, zit vast onderaan de borstkasholte waar zij de longen afschermt van de buikholte. In rust heeft het diafragma de vorm van een koepel. Bij het inademen trekt de ademhalingspier samen, zakt naar onder en wordt geheel vlak. Hierdoor wordt het volume van de longen groter. Het uitademen gebeurt passief en vraagt geen inspanning.

Lachen, praten, zingen, hardlopen doen kortstondig de ademhaling veranderen om daarna zo snel mogelijk weer in de relax-modus te komen. Astma, sinusitis, angst, stress, ademen door de mond vragen meer inspanning van het middenrif zodat ook de hulp-ademhalingsspieren moeten werken. Wanneer de ademhaling op die manier verstoord is, wordt je vatbaarder voor verkoudheden en longontstekingen, maar ook rugpijn, vermoeidheid, maag en darmproblemen, hyperventilatie kunnen hiervan het gevolg zijn.

Is je ademhaling niet optimaal? De osteopaat kan helpen die ademhalingmechanica te verbeteren door te werken op het diafragma, ribben en wervels, maar ook de spanning van de hulp-ademhalingsspieren in de nek te verminderen. Ook de bewegingen van de longen en het omliggende longvlies kan behandeld worden. De mondademhaling kan verdwijnen door de spanning op aangezicht en kaak te verbeteren.

Publicatie: 16 augustus 2016