Gluten en gezondheidsklachten?

Er is een levendige discussie gaande over de rol van gluten bij het ontstaan van een aantal klachten buiten de ziekte Coeliakie om. Zo lijkt er een verband tussen het eten van gluten en migraine, afnemend geheugen, schildklierklachten, huidproblemen vooral jeuk (neurodermatitis), darm en spijsverteringsklachten en zelfs Alzheimer te bestaan.

Omdat er voor al deze problemen ook andere verklaringsmodellen zijn is het niet makkelijk om ze te relateren aan gluten en de verbeteringen die we zien bij het elimineren van gluten (die soms spectaculair zijn) kunnen ook aan andere elementen van glutenrijke voeding liggen. Om de rol van gluten op te helderen wordt er wereldwijd veel onderzoek gedaan. Een recent goed uitgevoerd onderzoek laat een duidelijke verband zien tussen gluten en klachten bij mensen zonder coeliakie.
Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25701700.

Zoals Erik Schut vaak bij zijn klanten aangeeft is het zeker zinvol om een periode glutenvrij te gaan eten bij chronische gezondheidsklachten. Ga als je veel klachten hebt niet zo maar experimenteren. Een glutenvrij dieet kan de werking van medicijnen veranderen en bij darmklachten tot verstopping leiden.

Neem voor meer informatie contact op met Erik Schut op 06-536770204 of via Turn on JavaScript!.

Erik werkt samen met Esther Puntman https://www.facebook.com/PuurEsther?ref=hl die als HEALTH coach helpt met de praktische doorvertaling van het behandelplan.

Publicatie: 17 maart 2015