Fysieke afwijkingen bij ME/CVS

Het concept dat ME/CVS primaire een fysisch probleem is en geen psychisch probleem is vreemd voor de reguliere geneeskunde. De meeste dokters herkennen wel de klachten en de fysieke afwijkingen van CVS/ME zoals keelpijn, opgezwollen lymfeklieren, pijnlijke gewrichten, maar niet de tekens die wijzen op een gestoorde lymfeflow en onstekingen ter hoohte van de hypothalamus.

Het klinische beeld en de klachten van een patiënt met CVS  variëren in de loop van zijn ziektegeschiedenis. De onderliggende film is voor iedere ME/CVS patient hetzelfde ! 

  • Eerst: een gevoelig individu met “voorbeschikkende” factoren die stilaan de gezondheid ondermijnen. Dit kan zijn: verkeerd voedingspatroon, slaapgebrek,darmproblemen, chronische stress,....
  • Daarna: verdere blootstelling van deze patiënten aan stress (fysisch, emotioneel, chemische ontstekingen); er worden meer medicijnen, roken, drinken gebruikt om klachten te verdoezelen. De slijmvlies en de binnenbekleding van de darm worden verhoogd doorlaatbaar met het onstaan van Laag Gradige Onstekingen (LGI) lokaal en op andere plaatsen in het lichaam. Dit geeft onsteking van het hersenweefsel, de neuroinflammatie.
  • Tenslotte: de finale klap door een ziekte of een infectie. Dat kan een acute ontsteking zijn door een virus, bacterie of een schimmel, maar ook ontstekingen als gevolg van te veel toxines in het lichaam. De energiefabriken van elke cel, de mitochondrieen, worden onvoldoende actief.

Raymond Perrin was de eerste om te bewijzen dat er duidelijk fysieke afwijkingen zijn die allemaal kunnen gezien worden als het gevolg van slechte drainage van het centraal zenuwstelsel met als gevolg een slechte functie van het orthosympatische autonoom zenuwstelsel.
Deze klinische afwijkingen zijn :

  • Beperkte mobiliteit van de thoracale ( borst) wervel kolom
  • Opgezette lymfebanen ( voornamelijk in borstklier weefsel)
  • Gevoelige tot pijnlijk gebied net onder het borstbeen ( zonnevlechtknoop – regio)
  • Specifiek pijnlijk Perrin point links ( 2-3 cm links van en 2-3 cm boven de linker tepel)
  • Traag craniaal ritme en verstoring in de veneuze bloedafvoer ( osteopathisch onderzoek)

Omdat elke fysieke afwijking veroorzaakt wordt door een slechte drainage vanuit de schedel zullen de osteopathie technieken en de zelfmassage van de behandeling het doel hebben om de lymfeflow van de hersenen en het ruggenmerg alsook de flow van de lymfe richting de regio boven het sleutelbeen te verbeteren. Dit geeft een vermindering van alle klachten.

Uit een interview met Dr. Raymond Perrin:
“You’ve got to find out what you’ve done because you got me better and nobody else has.” I thought it was just a coincidence. But then I was a bit inquisitive. I’ve always been inquisitive and I wanted to find out what I had done. And that’s when I started looking at other patients who had the symptoms then and I noticed there were physical signs in all these patients, especially in the spine. That’s what set me on this long road and then I came up with my ideas and a hypothesis of what ME is and then the rest is history, as they say. 28 years on…Ray Perrin – the Ari Whitten interview

Via Google-translate is dit interview ook in een soort-van-Nederlands te lezen.