Chronische vermoeidheid

Iedereen kan zich moe voelen, hetzij na een lange werkdag, hetzij na een intense sportactiviteit. Moeheid is een signaal van je lichaam dat er nood is aan een herstel moment zowel psychisch als fysiek.
Soms gaat moeheid samen met andere klachten en is er meer aan de hand. Ziekten, maar ook het herstel na een ziekte, kunnen leiden tot uitputting of een algemeen gebrek aan energie. Bij sommige ziekten is moeheid het eerste of zelfs het enige symptoom. Enkele vaak voorkomende ziekten die vermoeidheid veroorzaken zijn: schildklieraandoeningen (een te traag of te snel werkende schildklier), diabetes, nierziekten, bloedarmoede, infecties (bv. klierkoorts, corona-virus, ziekte van Lyme), hartfalen, neurologische aandoeningen, leverziekten, kanker,… Overgewicht (obesitas), longziekten zoals astma en chronische bronchitis, slecht slapen en slaapapneu geven moeheid overdag.

Burn-out en overspannenheid zijn aandoeningen die vaak gepaard gaan met toenemende uitputting. Dan ben je niet alleen vermoeid op lichamelijk vlak, maar ook op geestelijk vlak. Burn-out ontstaat wanneer langdurige blootstelling aan stress het evenwicht tussen je draagkracht en je draaglast aantast. Stress is eigenlijk een aanpassing van je lichaam op elke belasting, wat dus niet volledig negatief is. Als die aanpassing niet meer mogelijk is of wanneer het lichaam niet de kans krijgt om te recupereren na een stress moment ontstaat er, naast allerlei lichamelijke klachten, vermoeidheid.

Chronisch Vermoeidheid Syndroom (ME/CVS), ook wel eens systemische inspanningstolerantieziekte (SEID) genoemd wordt gezien als de vermoeidheid langer duurt dan 6 maand, niet veroorzaakt wordt door overmatige inspanning en niet verlicht wordt door rust. Post-Exertional Malaise (PEM) is een van de duidelijkste symptomen van ME/CVS. PEM is ernstige vermoeidheid na een minimale fysieke of mentale/cognitieve inspanning. ME/CVS is een niet-aangeboren, chronische en complexe ziekte met problemen in meerdere orgaanstelsels, waardoor naast langdurige vermoeidheid op de voorgrond ook andere chronische klachten worden genoteerd, gelinkt aan cognitieve, immunologische, endocriene en autonoom zenuwsysteem dysfuncties. ME/CVS heeft een onvoorspelbaar verloop (elke dag kan – zonder aanleiding – weer anders zijn) en heeft een grote impact op het dagelijks functioneren van een patiënt.
Chronische vermoeidheid is altijd een gevolg van langdurige chronische stress reacties. Hierdoor wordt het endocrien hormonaal systeem  ontregeld, schakelt het immuunsysteem over op een toestand van laaggradige ontsteking, niet alleen in heel het lichaam maar ook in het brein. Het gevolg is dat het lichaam zijn toxische afvalstoffen niet meer kwijt kan.
De diagnose is en blijft moeilijk voor de reguliere gezondheidszorg. In de osteopathiepraktijk zijn bij het lichamelijke onderzoek, na de anamnese, duidelijke signalen en de afwijkingen die bij bijna alle patiënten met ME/CVS hetzelfde zijn.

Het goede nieuws is : er is wat aan te doen !

De osteopathie alleen zal ME/CVS niet genezen. De totale behandeling moet altijd aangepast worden aan de individuele behoeften en mogelijkheden van de patiënt. Er wordt wel gestreefd naar een totaal programma gebaseerd op de patiënt én zijn klachten, maar zeker binnen het kader van zijn of haar mogelijkheden. In het totaal programma zit naast de craniale en structurele technieken van de osteopathie ook zelfmassage, voedingsadvies, gebruik van supplementen, inzetten van yoga en andere relaxatietechnieken…..

Voor uitgebreide informatie. Lees het boek : “Chronische vermoeidheid te lijf ! Osteopathie volgens de Rodrigus methodiek”. Te bestellen via de webwinkel van uitgeverij boekscout.

Publicatie: 9 november 2020