Wat is Chronisch Vermoeidheid

CVS staat voor: Chronisch Vermoeidheid Syndroom en is ook bekend onder de term ME: Myalgische Encefalomyelitis. Soms wordt ME/CVS ook aangeduid met een andere term: Systematische inspanningsintolerantie-ziekte, in het Engels: systemic exertion intolerance disease, met als afkorting SEID. Er zijn dus (te) veel benamingen voor hetzelfde...

Moe zijn, vermoeid zijn is een niet specifieke klacht. Vermoeidheid ontstaat omdat de vraag naar energie (energie out) groter is dan het aanbod (energie in). Na een dag hard werken, zowel lichamelijk als geestelijk of na een sportinspanning  is het heel normaal dat iemand moe is. Een nacht goed slapen verhelpt die vermoeidheid meestal wel; het energiepeil wordt door het slapen weer aangevuld.

De klacht “vermoeidheid”  kan gebruikt worden om aan te duiden dat het moeilijk of onmogelijk is om aan een activiteit te beginnen (een gevoel van zwakte) of dat het moeilijk is om een activiteit vol te houden of dat er problemen zijn van concentratie en geheugen, van emotionele stabiliteit. Een kortdurende vermoeidheid, die niet langer duurt dan een maand, is meestal een gevolg van een onderliggend medisch probleem. Het wordt een ander probleem als vermoeidheid langer blijft aanhouden. Dan spreekt men van chronische vermoeidheid. Wanneer moe zijn langer aanhoudt dan 6 maand, dan wordt het een “Chronisch Vermoeidheid Syndroom”, afgekort als CVS.

Bij CVS/ME is het mechanisme om energie te leveren minder effectief. Het lichaam vraagt energie bij een inspanning (mentaal of fysisch) of bij stress, maar de voorraad en het vrijzetten van energie werkt niet goed. Het gevolg is dat de cellen trager worden en zo worden ook de organen traag. Dus hersenen, hart, immuunsysteem, lymfesysteem, hormoonproductie, lever, nier, darmen werken op een veel lager tempo. Dit resulteert in veel verschillende klachten bij CVS.

Chronisch Vermoeidheid Syndroom (ME/CVS) is dus een complexe medische conditie die zich kenmerkt door onverklaarbare, hardnekkige en langdurige vermoeidheid die niet het resultaat is van uitputtende inspanningen, die niet verbetert met rust en die leidt tot een aanzienlijke vermindering van de beroeps-, sociale en persoonlijke activiteiten. ME (Myalgische Encephalitis) is Chronische vermoeidheid met ontstekingen in hersenweefsel en ruggenmerg en spierpijnen.

Er zijn geen medische testen om de diagnose ‘CVS/ME’ te kunnen stellen. De symptomen van extreme vermoeidheid, die al maanden aanwezig zijn en niet verklaard worden door een onderliggende medische oorzaak moet volstaan.

Andere kenmerken buiten de vermoeidheid zijn:

 • Algemene abnormale spierpijnen die ontstaan na een lichte inspanning
 • Slaapproblemen: niet fris wakker worden
 • Hoofdpijn
 • Niet goed kunnen nadenken of dingen onthouden of helder denken, “brain-fog”
 • Depressieve neigingen
 • Overgevoelig voor licht en geluid
 • Rugklachten
 • Nekklachten
 • Duizeligheid bij opstaan
 • Frequent een zere keel
 • Maag en darmklachten
 • Blaas-irritaties