Buikklachten

Weet u waarom u buikpijn heeft?

Buikpijn, een opgeblazen gevoel in de buik, maagklachten of klachten van obstipatie, moeilijke vertering, zuurbranden…. Veel mensen hebben er mee te maken maar weten niet hoe ze er vanaf kunnen komen. De klachten kunnen hun oorzaak vinden in een verminderde beweeglijkheid van de buikorganen, maar kunnen ook ontstaan door een slechtere doorbloeding of bezenuwing van een orgaan. Tevens speelt de grote ademhalingsspier, het middenrif, een belangrijke rol als regelaar van de buik ( en ook het bekken). Als eerder uitgevoerde onderzoeken geen afwijkingen hebben laten zien of als medicatie niet voldoende helpt, kunt u voor onderzoek en behandeling de praktijk voor osteopathie bezoeken.

Een osteopaat kijkt anders naar uw buikpijnklacht dan een huisarts of specialist. Hij richt zich niet alleen op het gebied waar u de klachten ervaart, maar bekijkt, onderzoekt en behandelt het lichaam als één geheel en gaat op zoek naar de oorzaak van die klachten. Door deze aanpak krijgt het lichaam de mogelijkheid om te herstellen waardoor de pijn vermindert of zelfs verdwijnt en de functie verbetert.

Het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, ligamenten), de organen en het (centrale) zenuwstelsel hebben specifieke onderliggende relaties. Zo kan bijvoorbeeld een maagprobleem of een verslechterde trage vertering klachten geven van hoofdpijn of pijn in nek of rug. Er kan mogelijk ook een verklaring gevonden worden voor die storende ongemakken in de buik, ook wel "het prikkelbare darmsyndroom" ( afkorting: PDS) genoemd, waarvoor dikwijls, na uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis met scopie en röntgenfoto geen verklaring voor gevonden is. Of voor het probleem van obstipatie dat soms al begint bij een storing in het functioneren van de maag of waarvoor de oorzaak ligt in mindere beweeglijkheid van het bekken en de organen in het bekken.Ook klachten als buikkrampen, maag, maagpijn en klachten na buikoperaties komen voor osteopathie in aanmerking.

De osteopaat zoekt de gepaste behandeling om de normale beweging en structuur van het buikorgaan weer te herstellen zodat het beter kan functioneren. Het doel van de behandeling is om opnieuw de juiste voorwaarden te creëren zodat het lichaam weer in staat is zichzelf te genezen.

Soms is het nuttig om voor bepaalde buik- en darmklachten ook extra acties te doen. Aanpassen van voeding ( geen gluten, minder koolhydraten) is dikwijls een goede start. Daarnaast zijn er specifieke supplementen om het darmslijmvlies te herstellen en de darmflora (darmmicrobioom) terug te optimaliseren. In de osteopathie hanteren we hervoor een vast schema, gebaseerd op 4R aanpak,namelijk Repair -Remove -Replace -Reinoculate. Het herstel van darmklachten vraagt wat inzet, maar het is de moeite waard want geen darmklachten is een betere levenskwaliteit!

Lees ook  verder bij: Maag-en/of darmklachten

Buikpijn en de invloed op de psyche

Lees hier een column over: Osteopathie bij een spastische darm.
Lees hier een column over: Met buikpijn naar de osteopaat en zelf aan de slag.