Zorg voor optimale darmen!

Darmflora is de naam voor alle gunstige bacteriën die zich bevinden in de darm. Ze helpen in de vertering van het voedsel en ze produceren de nodige enzymes voor de productie van korte- keten-vetzuren,die bijdragen tot het instant houden van een goede zuurtegraad in de dikke darm (colon). De darmflora speelt ook een grote rol in de immuniteit. Ze zorgen ervoor dat er geen ruimte is voor de groei van schadelijke micro-organismen (bacterie, schimmels en parasieten) en ze dragen bij tot het intact houden van de binnenbekleding van de darm, het slijmvlies. In dit slijmvlies, ook mucosa genoemd, bevinden zich veel cellen van het immuunsysteem (lymfocyten,macrofagen) en net onder het slijmvies zit er een uitgebreid netwerk van immuunweefsel met T en B - lymfocyten. Alle slijmvliezen in het lichaam ( sinussen, neus, keel, darmen, blaas) vertonen een gelijke opbouw en vormen dus één geheel en daarom zijn ze de sleutel tot een goed werkend immuunsysteem. Als er een zwakte, stoornis is in een deel, dan heeft dat invloedop alle andere slijmvliezen. Ds chronische neus en keel klachten of chronische longproblemen gaan vaak gepaard met darmklachten.

De osteopaat zorgt voor een verbetering van de functie en de structuur van het maag-darmsysteem door technieken op de bezenuwing ( evenwicht tussen nervus Vagus en het orthosympatische zenuwsysteem), op de aanvoerende arteriele bloedvaten en op de veneuze afvoer van bloed via de lever. Daarbij komenook de lokale technieken op de buikorganen zelf .Soms is het noodzakelijk, naast de osteopathie de darmen in optimale conditie te brengen door het gebruik van voedingsupplementen en probiotica.

Wat doen probiotica om je gezondheid te bevorderen ?
-        Toename van het aantal goede darmbacteriën, die een positieve invloed hebben op de MMC activiteit.

-        Productie van anti-microbiële bestanddelen die slechte bacteriën kunnen elimineren

-        Toename in de productie van korte keten vetzuren. Hierdoor wordt de pH van het colon lager ( meer zure inhoud), waardoor alleen goede bacteriën overleven en de slechte bacteriën afsterven

-        Versterken de barrièrefunctie van de darm, waardoor er minder ontstekingen zijn en vreemde bacteriën niet meer doorheen de darmwand kunnen.

-        Verbetering van het immuunsysteem van de darmen dus van het hele lichaam.

Lees voor meer informatie op deze site: Wanneer osteopathie / maag-darm klachten

 

 

Publicatie: 6 mei 2019