Artroseklachten en osteopathie

Helpt osteopathie bij artroseklachten?

Uit een onderzoek in 2007 blijkt dat manuele therapie de pijn kan verlichten bij artrose van knie en dat de functie van het kniegewricht verbeterd kan worden. De verbeteringen duren ongeveer 6 maanden na de therapie. De behandeling kan nog verbeterd worden door extra beweging/oefening.

Wat doet osteopathie?

Het behandelplan is niet alleen gericht op het artrosegewricht zelf, maar ook op de omgeving.

a)      Kraakbeen en spieren
Het kraakbeen moet worden gebruikt. De reactie is echter meestal dat artrose pijn geeft en dat we dus het gewricht ontlasten. Bij onderzoek vinden we dan ook vaak aangespannen spieren in de omgeving. Dit duwt de gewrichtsoppervlaktes nog dichter bij elkaar en geeft dus nog meer pijn en irritatie. De osteopaat brengt met rustige bewegingen het gewricht weer in zijn totale bewegingstraject. Dit bevordert de doorbloeding en het verwijderen van afvalstoffen uit een gewricht en zo leer je dat bewegen niet pijnlijk is.

b)     Zwelling
Zwelling is een teken van ontsteking. Dit vocht bevat veel afvalstoffen die niet weggaan uit een gewricht. Daarom gebruikt de osteopaat lichte manuele drainagetechnieken om het vocht te laten slinken. Dit wordt gevolgd door passieve bewegingen van het gewricht. Daarna is het aan u om actief aan de slag te gaan. Beweging zorgt ervoor dat de klachten niet toenemen en dat de progressie wordt afgeremd.

c)      Houding.
Een patiënt met artrose heeft de neiging om licht voorover te gaan staan om de pijn te verminderen. Dit maakt dat tijdens het lopen het been en de heup niet volledig gestrekt worden en dus de gewrichten niet optimaal in beweging gebracht worden; dit geeft schade  aan het kraakbeen. Bij vooroverbuigen neem je niet alleen kleinere passen, maar ook de spieren worden strakker.

Artrose is inderdaad een progressieve ouderdomsziekte maar kan gestopt worden door het laten bewegen van een gewricht. Daar kan osteopathie voor zorgen met manuele therapie en oefeningen. Als de functie van het ene gewricht verbeterd kan worden, heeft dat effect op andere gewrichten.

Publicatie: 20 oktober 2015