Alle baby’s huilen, maar hoelang? Waarom en wanneer kan een osteopaat helpen?

Alle baby’s huilen, maar hoelang? Waarom en wanneer kan een osteopaat helpen?

Volgens de kinderartsen is een huilbaby een baby die meer dan drie uur per dag, drie dagen per week en al langer dan drie weken lang huilt. Maar je mag stellen dat een baby die een paar uur per dag ontroostbaar is, problemen heeft met eten, veel gasvorming heeft en nauwelijks slaapt ook tot de criteria mogen horen. Dit op voorwaarde dat er geen andere aanleiding is voor het huilen, zoals een ontsteking, of een darmobstructie. Een huilbaby is meestal niet het gevolg van een ernstig medisch probleem. En het huilen gaat niet vanzelf voorbij! De adviezen: "laat de baby zichzelf in slaap huilen" en "niet te vaak troosten anders raakt hij er aan gewend", zijn niet goed. De baby krijgt hierdoor meer en meer stress.

Wat kunnen oorzaken zijn van het vele huilen? Een mogelijkheid is dat de werking van de darmen niet goed is. Je ziet dan vaak opgezette buikjes en veel winderigheid. Gasvorming in de darmen kan ontstaan doordat de baby veel lucht hapt tijdens het slikken bij borst- of flesvoeding, door een slechte techniek of door spanningen in de schedel of in de keel. Door een lastige langer durende bevalling is er meer druk op de schedel en de verbindingen tussen de verschillende botstukken. Mogelijk is bij de baby het enzym lactase minder actief is, waardoor de melkproducten later in de darmen door darmbacteriën worden verteerd, waardoor gasvorming ontstaat. Huilen kan veroorzaakt worden door reflux; de baby gaat dan huilen, weigert te eten of huilt een paar uur na het eten. Obstipatie en problemen met stoelgang geeft veel pijn bij pasgeborene. Ook kan het centraal zenuwstelsel, de hersenen, niet goed ontwikkeld zijn of reageert de baby sterk op minimale stimuli. Elke baby reageert op zijn manier op de omgeving. En dan is er ook nog angst bij moeder of vader: Doe ik het wel goed?

Bij de osteopaat wordt de beweeglijkheid onderzocht van het bindweefsel, het bekken, de wervelkolom en de schedel. Zowel mechanische factoren als de ontwikkeling van de hersenen en het maag-darm systeem worden onderzocht. Met manuele technieken wordt de mobiliteit en symmetrie hersteld om het weefsel weer ontspannen te krijgen.

Dus blijf niet zitten met een huilbaby, schakel de osteopaat in!