Slechte ademhaling, een eerste teken van stress

Wanneer het lichaam stress ervaart dan komt het onderdeel van het autonoom systeem, de orthosympaticus, in actie en brengt het lichaam in staat van "fight of flight"; alle andere systemen worden naar de achtergrond geduwd. Het gaat op dat moment over "overleven": snelle hartslag, wijde pupillen, snelle ademhaling, meer bloed naar hersenen en spieren en uitschakelen van de spijsvertering. Het andere deel van het autonoom zenuwsysteem, de parasympaticus, komt in actie als het stress moment voorbij is. Het lichaam wordt weer rustig en komt in de "rest and digest"modus: de vertering begint, het hart klopt rustiger, spieren relaxeren en we slapen beter. Maar..samenwerken binnen het autonoom zenuwsysteem doen ze niet, de "fight and flight"wint het altijd. Om stress meer onder controle te krijgen zal de osteopaat het parasympatische systeem activeren.
Door een ademhaling te krijgen met een langere periode van uit-ademen dan de periode van in-ademen activeer je zelf het parasympatische systeem en schakel je het orthosympatische systeem uit.Je kan het testen. Leg 1 hand op je borstkas en 1 hand op je buik en adem normaal. Welke hand beweegt het meest ? Wanneer dat je bovenste hand is, dan ben je in een stress-situatie waarbij het lichaam zo snel mogelijk zoveel mogelijk zuurstof wil binnenkrijgen. Dit patroon van ademen gebruiken we in periodes van langdurige, chronische stress waardoor het middenrif en de organen stilaan in dysfunctie geraken.
Om het parasysmpatische systeem te stimuleren is het goed om te trainen om de ademhaling te richten naar het diafragma en naar een langere periode van uit-ademen.

Doen !
- Zit rustig met 1 hand op je bovenste ribben en 1 hand op je onderste ribben
- Adem 4 seconden in en dan rustig voor 7 seconden uitademen
- Bij het inademen, probeer de ademhaling zo te krijgen dat aleen je onderste hand beweegt. Voel de longen zich vullen en voel de beweging van de ribben
- Bij het uitademen voel je die onderste ribben weer zakken en je buik weer inzakken.
- Doe dit 10 keer en voel de verbetering door het regelmatig te blijven oefenen
- Doe het in de ochtend en in de avond en wanneer je angst of stress hebt of wanneer je niet kan slapen.

Als je verder hulp nodig hebt, maak dan een afspraak.

Publicatie: 21 december 2019