De Achillespees is een grote, dikke, stevige pees, die twee spieren, de oppervlakkige kuitspier
(gastrocnemius) en de diepe kuitspier (soleus) verbindt aan het hielbot.
De Achillespees is gelokaliseerd aan de achterkant van de kuit en is belangrijk bij lopen, hardlopen, springen, fietsen etc. Op plaatje Achilles tendon.
Een langdurige ontsteking van de Achillespees kenmerkt zich door pijn die geleidelijk en sluipend ontstaan is. Aanvankelijk is er alleen pijn tijdens een lichamelijk inspanning, later ook na inspanning (bv. wandelen of sporten), en nog weer later kan de pijn ook in rust aanwezig blijven.
Verschillende factoren kunnen Achillespeesklachten doen ontstaan. Een eerder ongeluk (bv. verstappen), verkeerd schoeisel, wandelen op een zachte ondergrond, te snelle trainingsopbouw of te zwakke kuitspieren zijn enkele voorbeelden.
We spreken van langdurig als iemand langer dan 3 maanden pijn in de Achillespees heeft. De pijn wordt gevoeld bij knijpen in de pees en tijdens bewegen. De pijn zit meestal 1,5 tot 7 centimeter boven het hielbeen. Er is ochtendstijfheid en er zijn startproblemen.
Een mogelijke verklaring voor de pijn is een ‘verkeerde’ reactie van het lichaam om de beschadigde pees te herstellen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat er nieuwe bloedvaatjes zichtbaar zijn op de plaats waar de pijn gevoeld wordt. Deze bloedvaatjes hebben als doel om de schade te herstellen. Maar, waarschijnlijk veroorzaken deze bloedvaatjes ook de pijn, want de pijn verdwijnt op het moment dat de bloedvaatjes kapot worden gemaakt of dicht worden gespoten.
Over het algemeen is dit aan de hand van het verhaal van de patiënt en het lichamelijke onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek is er vaak een zwelling te zien enkele centimeters boven de aanhechting van de Achillespees aan het hielbot. Deze zwelling is vaak drukpijnlijk.
In eerste instantie zal gekozen worden voor een conservatief, dat wil zeggen niet-operatief beleid. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat sporters veel baat kunnen hebben bij een zogenaamd ‘excentrisch’ trainingsprogramma. Dit zijn speciale oefeningen die wij als fysiotherapeut u kunnen leren.