Bij schouderklachten heb je pijn in of rond het schoudergewricht. Vrouwen hebben vaker last van hun schouder dan mannen en de kans op deze klachten wordt groter naarmate je ouder wordt.
De schouder is het meest beweeglijke gewricht van ons lichaam: het kan in veel verschillende richtingen bewegen. Het gewricht wordt bij elkaar gehouden door een kapsel en banden.
Schouderklachten verergeren bij bepaalde bewegingen van de arm of door op bepaalde plekken van de schouder te drukken. Door de pijn zijn er beperkingen van de bewegingen van schouder en arm.
Scheren, je aankleden, je haren kammen en andere bewegingen kunnen soms moeilijk worden uitgevoerd. Klachten van de schouder kunnen uitstralen naar de nek, de schouderbladen of de arm.
Soms zijn de klachten 's nachts erger dan overdag; door de bewegingen overdag blijft de schouder soepel. Schouderklachten hebben de neiging om gemakkelijk terug te komen.
Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Een rare beweging met sporten, een val of eenmalig zware belasting kan plotseling schouderklachten veroorzaken.
Meestal beginnen de klachten echter geleidelijk. De oorzaak is in de meeste gevallen langdurige overbelasting van de schouder. Vooral het steeds herhalen van ongebruikelijke bewegingen kan irritatie en ontsteking in de schouder veroorzaken. De precieze oorzaak van de klachten blijft vaak onduidelijk.
Door een val of verkeerde beweging kan er een verstuiving/kneuzing van de schouder optreden. Het gewrichtskapsel en/of de gewrichtsbanden zijn dan opgerekt. Overgewicht blijkt een risicofactor bij het ontstaan van schouderklachten.
Behandelen van schouderklachten
Dan kunnen we gerichte oefeningen geven om dat zo min mogelijk te laten plaatsvinden en evt een gewricht dmv Mulligantherapie ( een pijnvrije manier van behandelen) behandelen.